نهضت حفظ محیط زیست
______________________________________________________________________________________________________________________
«نهضت حفظ محیط زیست؛ بیانات رهبر معظّم انقلاباسلامی حضرتآیتالله خامنهای دربارهی محیط زیست»
ناشر: انقلاب اسلامی
تعداد صفحات: ۱۴۶
اهمیت موضوع محیط زیست و حفظ منابع آن، از مباحث قابل توجه در دنیای امروز به شمار میرود. جهان مدرن و انسان مصرفگرای امروز برای بهرهبرداری کوتاه مدت خود از منابع و میراث طبیعی، از هیچ دستاندازی و تجاوزی دریغ نمیکند. بهرهبرداری بی رویه از طبیعت، تخریب و آلودگی آن موجب ایجاد ناامنیهای زیست محیطی فراوان در زمان حال و آینده میشود. نگاه علمی و دوراندیشانه به این مسئله در جهان باعث شکلگیری نهضتها و جریانهای حمایتی از محیط زیست و ترویج فرهنگ حفاظت از منابع طبیعی شده است.
نگاه جامع و گستره وسیع بینش مقام معظّم رهبری بر این موضوع نیز سایه افکنده و ایشان همواره بر ضرورت حفظ محیط زیست تأکید داشتند. کتاب «نهضت حفظ محیط زیست» با هدف انتقال نقطه نظرات، دغدغهها و رهنمودهای ایشان، به مسئولان و مردم درباره اهمیت و حفظ محیط زیست تهیه شده است.
این اثر مشتمل بر تمامی بیاناتی است که ایشان از سال ۱۳۶۷ تاکنون در این موضوع داشته اند. برخی از بیانات موجود در این اثر، تاکنون منتشر نشده و میتواند منبع بدیعی برای علاقمندان به کلام ایشان باشد.
فصل اول کتاب به بیان اهمیت محیط زیست اختصاص دارد. رهبر معظّم انقلاب با استفاده از آیات قرآن کریم و روایات معصومین علیهالسلام و با تکیه بر قانون اساسی، به بیان اهمیت حفاظت از محیط زیست و فواید متعدد محیط زیست پرداختهاند. در فصل دوم به برخی از چالشها و موارد تخریب محیط زیست اشاره شده است؛ فصل سوم به تمامی ابلاغیههای صادرشده از سوی ایشان که مرتبط با محیط زیست است، اختصاص دارد. فصل چهارم کتاب، مطالبات ایشان به نقل از مسئولان دستگاههای مختلف در زمینه حفاظت محیط زیست را در خود جای داده. در فصل پنجم به وظایف عموم مردم در این زمینه و در فصل ششم به برخی از استفتائات شرعی در زمینه محیط زیست پرداخته شده است.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
«در اسلام، جامعترین دیدگاه و صحیحترین شیوه تعامل با طبیعت و محیط زیست بیان گردیده است. خداوند، جهان هستی و همه پدیدهها را زیبا، متقن و موزون آفریده و ما باید رابطهی خود را با آنها تصحیح کنیم و با تصرّفات نادرست خود آن را ویران و آلوده و جامعه را با بلا و مصیبت مواجه نسازیم. نگاه اسلام به طبیعت و محیط_ اعم از جاندار و بی جان_ عاطفی، اخلاقی، معنوی و هدایتگرانه است و برخورداری از مواهب طبیعی نیز بر پایه اصولی متین، عادلانه، حکیمانه، متوازن و سازنده استوار گردیده است.»